Anna: Användartest på Örebro kommun

Idag har jag varit på Örebro kommun och deltagit i deras användartest för en ny fördjupningsdel på deras hemsida. Orebro.se håller på att utvecklas för att det ska bli lättare att finna mer information samt för besökare att kunna föra dialog digitalt. Testet handlade om funktionalitet samt navigering på hemsidan och som potentiell besökare var jag perfekt för att hjälpa till med detta. Sedan råkade det även vara en gammal Najja:re, nämligen Kia, som har utvecklat den här delen av hemsidan vilket gjorde det lite extra roligt för mig att vara med!

Att en hemsida är lätt att förstå sig på och att kunna använda sig utav är hur viktigt som helst. Är din hemsida inte lätt att använda så kan du lika gärna ta bort den helt. Tja, kanske inte, men åtminstone börja göra någonting åt det eftersom det påverkar hemsidans besökare ofantligt mycket. Man kan tro att det skulle vara enkelt för Örebro kommun som bara har en typ av besökare, en ”målgrupp”, som är just Örebroare. Men så är det inte riktigt. Örebroare, liksom invånarna i andra städer, består av ALLA målgrupper som behöver kunna ta till sig av informationen som hamnar på orebro.se. Då menar jag alla olika åldersgrupper, de som har eller inte har svenska som modersmål, nyblivna föräldrar, ensamstående föräldrar, studenter, funktionsnedsatta, föreningar, etc. Ingen är den andre lik och de kommer läsa en text helt annorlunda än vad till exempel jag kommer göra. Oavsett hur van man är av att använda digitala kanaler så behöver all information vara tillgänglig och anpassad så att orebro.ses intresserade besökare enkelt kan ta del av det de söker efter.

Att delta på detta test kändes väldigt aktuellt för mig som precis har börjat arbeta med den här typen av kommunikation. Det jag lärde mig var att bara för att ett sätt fungerar för mig betyder inte det att det kommer fungera för alla. Det är en viktig poäng att ta med sig och ha i bakhuvudet när man skapar sina egna budskap. Gör plats för denna kunskap för det kommer sannerligen jag göra!

26 januari skrev Kia ett inlägg på Örebro kommuns egen blogg angående detta arbete. Passa på att läsa det du också genom att klicka på länken här: http://blogg.orebro.se/enklarevardag/

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *