Det fina i grunderna

Under ett par år har vi genomfört en återkommande kurs i praktiskt kommunikation på yrkeshögskolan i Karlskoga. Lotta gjorde utbildningen först och under våren har jag fått möjlighet att prova.

Jag måste säga att det är ett av de mest utvecklande uppdrag jag någonsin gjort. Det finns något väldigt utmanande i att backa tillbaka till den riktiga grunden. Att hitta ner till vad kommunikation egentligen handlar om och omsätta det i praktik. I det här fallet sånt som fungerar för blivande explosivämnestekniker, inte kommunikatörer, inte chefer eller beslutsfattare med kommunikationsansvar.

Praktisk kommunikation på riktigt

Det handlar till exempel om nyttan av att kunna kommunicera i mötet med nya människor, nya arbetskamrater. Vad det innebär att skriva enkelt och rakt på sak, att anpassa text utifrån målgrupp. Skillnader i att skriva en jobbansökan och till exempel en rapport, eller ett referat. Att omvandla en sorts text så den funkar ett annat sammanhang. Värdera information och göra urval. Textanalys och källkritik. Muntlig framställan, att prata inför folk både med och utan hjälpmedel som tex power point, whiteboard eller blädderblock.

Jag håller tummarna för att vi får fortsätta med det här uppdraget av det enkla och egoistiska skälet att jag själv har lärt mig så extremt mycket på det. Jag som är van att prata med, jobba med och då och då fortbilda andra kommunikatörer. Det är också utvecklande och lärorikt men det här är något annat. Praktisk kommunikation med direkt koppling till nytta. Jag kan bara säga tack för möjligheten!

Bjuder på en selfie efter senast avslutad lektion, upprymd och galet hungrig (i vanlig ordning).

IMG_3172

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *